Adem

Ademsessie

Een ademsessie zou je kunnen omschrijven als een vorm van therapie waarbij je, middels een bepaalde ademhalingstechniek, zelf op reis gaat. Op reis langs je eigen lichaam en geest.

Reizen en werken

Vroeger, voordat je een reis met een druk op een knop kon boeken, werd – zoals de gelijkenis tussen het Engels voor reizen [to travel] en het Frans voor werken [travailler] aantoont – reizen in nauw verband gebracht met werken. Zo is het verklaarbaar dat een ademsessie zowel onder de naam ademreis, als ademwerk bekend staat.

Intentie

Want werken is het. Niet even rustig mediteren, of op adem komen dus. Het met je adem naar een diep punt in je buik gaan, gaat – hoewel je je eigen tempo hanteert – niet vanzelf.  Ook wat je daar tegenkomt, en hoe je lichaam precies reageert, zijn factoren waar je tijdens de reis mee dealt. Vandaar dat het zetten van een intentie bijdraagt; het helpt je te herinneren aan waarom je de reis begonnen bent en deze te vervolgen.

De techniek

Hoewel je je adem aandachtig volgt, laat je je er niet door leiden; wanneer je de gevoelsmatig de juiste diepte in je buik met de adem hebt bereikt, en ook je borst gelijkmatig vol hebt laten lopen met adem, adem je uit. Wanneer je dit op het juiste moment doet ontspant je uitademing als vanzelf. Vervolgens herhaal adem je weer in rust in.

Aandacht

Elke ademhaling is – net als iedere stap die je in het dagelijks leven zet – een nieuw moment. Je blijft er dus met je aandacht bij, en zal steeds iets dieper, en voller kunnen ademhalen. Je lichaam zal reageren en er zullen vaak interessante gedachtes opspringen, die zomaar met je intentie van doen kunnen hebben.

Blokkades

Wanneer je afgeleid raakt, kan je – net als op reis – even rust pakken, alleen wel zonder dat het ontspannen wordt; je blijft bij je intentie. Wat kan helpen om de vaart er in te houden, is bepaalde triggerpoints in je lichaam kort, maar krachtig te masseren. Deze punten zijn er al, en zullen zich vroeg of laat vanzelf – aan de hand van de adem – tonen. De spanning die door de korte behandeling ervan loskomt – je ontspant met de pijn – vertaalt zich direct in de behoefte naar een volgende, diepere en vollere ademhaling, waarna je weer in rust, na de ontspanning van de uitademing, de reis kan vervolgen.

Emoties

Het is, zoals het zoeken van de diepte in je buik als gevoelscentrum van je lichaam, niet onwaarschijnlijk dat je gedurende de reis allerlei vormen van emotie tegenkomt. Het idee daarbij is om hier, net als bij de gedachten die er onherroepelijk opkomen, er – ondersteund door de uitademing – hiermee te ontspannen. Het kan zijn dat je bepaalde dieptes van je onbewustzijn verkend waar je (lang) niet geweest bent, wat bijvoorbeeld zowel verdrietige als verlichtende effecten hebben.

Begeleiding

Je kan je voorstellen dat hoe gerichter, krachtiger of passender je intentie is, hoe verder je reis je zal brengen. Een begeleider zal je niet alleen helpen een intentie te zetten, maar ook gedurende de reis je eraan helpen herinneren. En daarbij gezamenlijk eventuele blokkades – in de vorm van triggerpoints dus – aanwijzen en helpen oplossen.

Dagelijkse adempatroon

De frequentie en diepte van je ademhaling is een reflectie van je staat van zijn. Of je nou letterlijk of figuurlijk hard gaat lopen, je ademhaling past zich aan. Ook in je slaap beweegt je ademhaling mee; in je rem slaap, waarin je meer droomt, versnelt je ademhaling.

Disfunctioneel

Hoewel je ademhaling zich automatisch aanpast, kan deze disfunctioneel zijn. Wanneer je continue te diep en te vaak ademt, heeft dit verstrekkende gevolgen voor je fysieke gesteldheid. Dit is logisch te verklaren; wanneer je continue te diep adem haalt – een vorm van hyperventilatie – adem je veel koolstofdioxide uit. Het is precies die koolstofdioxide die je lichaam gebruikt om zuurstof op te nemen. Kortom, een disfunctionele ademhaling.

Hoge frequentie

In staat van rust is een milde ademhaling van 6-8 keer voldoende. Toch zit een aanzienlijk deel van de bevolking tegenwoordig al gauw aan 16 keer per minuut. Het onbewust toenemen in frequentie van de ademhaling gaat meestal gepaard met een hoge ademhaling, die drukt legt op je borst, schouder en nekspieren, wat vervolgens weer voor klachten zorgt. Klachten die overal in het lichaam door kunnen werken.

(Visited 34 times, 1 visits today)